xfs
[Top] [All Lists]

Re: no space left on device with 662G free

To: Dave Howorth <dhoworth@xxxxxxxxxxxxxxxxx>
Subject: Re: no space left on device with 662G free
From: Andy Bennett <andyjpb@xxxxxxxxxxxxxx>
Date: Wed, 15 Sep 2010 15:45:50 +0100
Cc: xfs@xxxxxxxxxxx
In-reply-to: <4C90D080.5090004@xxxxxxxxxxxxxxxxx>
References: <4C90D080.5090004@xxxxxxxxxxxxxxxxx>
User-agent: Mozilla-Thunderbird 2.0.0.22 (X11/20090707)
Hi,

I recently started using XFS when I set up a new server and I'm having a
problem when copying data on to it from an old server. cp reports errors
like:

cp: cannot create symbolic link
`/nfs/scop4/data/trembl/xml/releases/2006-01-10/Q6RXU6.xml': No space
left on device

and later

cp: cannot create directory
`/nfs/scop4/data/trembl/xml/releases/2006-01-24': No space left on device

The filesystem is in a 2 TB LVM on an md RAID and according to df
there's 662 GB space free:

  /dev/mapper/vg--storage-lv--data
                      2.0T  1.4T  662G  68% /nfs/scop4/data

There are a quite a few directories in the filesystem. Some of the
directories contain many millions of files and some directories consist
entirely of symlinks, if any of that's relevant.

The filesystem is on a newish machine running openSUSE 11.2 (Linux scop4
2.6.31.12-0.2-desktop #1 SMP PREEMPT 2010-03-16 21:25:39 +0100 x86_64
x86_64 x86_64 GNU/Linux) and the data is being mirrored from an older
machine that uses a reiser filesystem and which stores the data without
problem.

Some folks on the suse mailing list said it was probably an inode
problem and suggested I run df -i:

# df -i /nfs/scop4/data
Filesystem            Inodes   IUsed   IFree IUse% Mounted on
/dev/mapper/vg--storage-lv--data
                     429496704 -18446744073280007488
18446744073709504192    - /nfs/scop4/data

I don't understand that output, especially the negative number! I then
read about the inode64 mount option in the XFS FAQ and I believe I've
now enabled that and remounted the filesystem. mtab shows

/dev/mapper/vg--storage-lv--data /nfs/scop4/data xfs rw,noatime,inode64 0 0

But I'm still seeing the same errors as before. Is there something else
I need to do to enable inode64, or am I looking in the wrong direction?

Seems like you have a cross between

http://xfs.org/index.php/XFS_FAQ#Q:_What_is_the_inode64_mount_option_for.3F

and

http://xfs.org/index.php/XFS_FAQ#Q:_Why_do_I_receive_No_space_left_on_device_after_xfs_growfs.3F

Perhaps not using inode64 from the beginning looks similar to a xfs_growfs?




Regards,
@ndy

--
andyjpb@xxxxxxxxxxxxxx
http://www.ashurst.eu.org/
0x7EBA75FF

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>