xfs
[Top] [All Lists]

Re: XFS: Internal error XFS_WANT_CORRUPTED_GOTO at line 990 of file fs/x

To: Brian Foster <bfoster@xxxxxxxxxx>
Subject: Re: XFS: Internal error XFS_WANT_CORRUPTED_GOTO at line 990 of file fs/xfs/xfs_ialloc.c
From: Pablo Silva <psilvao@xxxxxxxxx>
Date: Wed, 18 Feb 2015 12:19:03 -0300
Cc: xfs@xxxxxxxxxxx
Delivered-to: xfs@xxxxxxxxxxx
Dkim-signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed; d=gmail.com; s=20120113; h=mime-version:in-reply-to:references:date:message-id:subject:from:to :cc:content-type; bh=c9P7e+cWgVw/uQSN8P+vhl7ZgBl5yEDUw6WuS1C91e8=; b=sxQLBShklMvpXcbkrIcY2eb23ptGoSwUE9v/YCcE2mS4Bw2Y/A+zTBRLbyo78NXLU/ IxmhD8RqQRy5sOjvei+72OYX6YihNg41CGsAFXmh1X407jHcaZ/EZ1QnYla5U4ccNzkv QCGUjOSi5ft91Z4VNrYgFtC4mpEUnnPMJnvXU06XsatkV84vsVSqBYLMc2/wHtEYq3ml JaJ7q/xjfe1xZd0Cy9ODgUW7ZXRoz8eH5d3+ee0LXA9LJH18b5chjhVBwy0fS1WJ26VM fOM4xg5BniOfQDDGXPuBSEIRpo0qU0wtqbTLH3vaTjtmV/CcBl8riKBCgAjAw0AHx1OQ +dIg==
In-reply-to: <20150218145844.GA62927@xxxxxxxxxxxxxxx>
References: <CAF1in6QW=PS0qfBAtQZHC23r+WVAXv5TLxFAr0r6RfTNiOnXcQ@xxxxxxxxxxxxxx> <20150216141039.GA48651@xxxxxxxxxxxxxxx> <CAF1in6RXO_=KkQ8VyzoyNGH_F4zk5J+cUeCdwic-muHL9V7ydw@xxxxxxxxxxxxxx> <20150218145844.GA62927@xxxxxxxxxxxxxxx>
The XFS filesystem is only access by kvm guest, the objetive is store the backup's amanda that running in kvm host.

Now, i answer your questions:

* Have there been any other storage errors reported in the logs?,

ans: No, no information inside /var/log/messages , dmesg about xfs., can you suggest other log file for to find any information?

* Is the problem reproducible or was it a one off occurrence?

ans: It is only the first occurrence, and the server has a little use, because we are working yet for to complete the amanda backups, it isn't in production yet.

-Pablo







Â

On Wed, Feb 18, 2015 at 11:58 AM, Brian Foster <bfoster@xxxxxxxxxx> wrote:
On Wed, Feb 18, 2015 at 11:13:23AM -0300, Pablo Silva wrote:
> Hi Brian!
>
>Â Thanks for your time!, i've just to run xfs_repair -n the result you can
> see --> http://pastebin.centos.org/16106/ and as you can see there was
> problems, but why this problems occurs?, we have xfs partition used for one
> KVM where running Amanda with Centos 7, perhaps it was a bad configuration
> inside KVM or perhaps a bug?, the host server is running centos 6
>

Can you elaborate? You have an isolated XFS filesystem that is accessed
by the host system, the kvm guest, or both? How is the fs used?

Also, can you answer my other questions related to how this occurred?
Are there any other errors in the logs that precede the one below?

I assume the fs shut down at the point of the error below. Has it been
mounted since? If not, that might be worth a try to replay the log. If
the log is dirty and replayed, that should be indicated by the output in
the log at mount time. You'll also want to re-run xfs_repair -n in that
case.

Brian

> [root@vtl ~]# uname -a
> Linux vtl.areaprod.b2b 2.6.32-504.8.1.el6.x86_64 #1 SMP Wed Jan 28 21:11:36
> UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
>
>
> But the KVM running centos 7
>
> Linux amanda 3.10.0-123.8.1.el7.x86_64 #1 SMP Mon Sep 22 19:06:58 UTC 2014
> x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
>
> The KVM config is this --> http://pastebin.centos.org/16111/
>
> And /etc/fstab is this---> http://pastebin.centos.org/16116/
>
>
> Thanks in advance, for any hint.
>
> -Pablo
>
>
> On Mon, Feb 16, 2015 at 11:10 AM, Brian Foster <bfoster@xxxxxxxxxx> wrote:
>
> > On Fri, Feb 13, 2015 at 03:44:57PM -0300, Pablo Silva wrote:
> > > Hi !
> > >
> > >Â Â ÂWe have a server with centos 6.6, kernel version:
> > > 2.6.32-431.17.1.el6.x86_64, where we got the following message:
> > >
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel:
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: Pid: 3502, comm: touch Not tainted
> > > 2.6.32-431.17.1.el6.x86_64 #1
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: Call Trace:
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa041ae5f>] ?
> > > xfs_error_report+0x3f/0x50 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa0422980>] ? xfs_ialloc+0x60/0x6e0
> > [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa041ec2e>] ?
> > xfs_dialloc+0x43e/0x850 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa0422980>] ? xfs_ialloc+0x60/0x6e0
> > [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa044007a>] ?
> > > kmem_zone_zalloc+0x3a/0x50 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa043b814>] ?
> > > xfs_dir_ialloc+0x74/0x2b0 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa043d900>] ?
> > xfs_create+0x440/0x640 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa044aa5d>] ?
> > xfs_vn_mknod+0xad/0x1c0 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffffa044aba0>] ?
> > xfs_vn_create+0x10/0x20 [xfs]
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffff81198086>] ? vfs_create+0xe6/0x110
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffff8119bb9e>] ?
> > do_filp_open+0xa8e/0xd20
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: [<ffffffff811a7ea2>] ? alloc_fd+0x92/0x160
> > > Feb 12 19:22:15 vtl kernel: XFS: Internal error
> > > XFS_WANT_CORRUPTED_GOTO at line 990 of file fs/xfs/xfs_ialloc.c.
> > > Caller 0xffffffffa0422980
> > >
> >
> >Â Â Â Â Â/*
> >Â Â Â Â Â * None left in the last group, search the whole AG
> >Â Â Â Â Â */
> >Â Â Â Â Âerror = xfs_inobt_lookup(cur, 0, XFS_LOOKUP_GE, &i);
> >Â Â Â Â Âif (error)
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Âgoto error0;
> >Â Â Â Â ÂXFS_WANT_CORRUPTED_GOTO(i == 1, error0);
> >
> >Â Â Â Â Âfor (;;) {
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Âerror = xfs_inobt_get_rec(cur, &rec, &i);
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Âif (error)
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Âgoto error0;
> >Â Â Â Â Â Â Â Â ÂXFS_WANT_CORRUPTED_GOTO(i == 1, error0);
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Âif (rec.ir_freecount > 0)
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Âbreak;
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Âerror = xfs_btree_increment(cur, 0, &i);
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Âif (error)
> >Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Âgoto error0;
> > --->Â Â Â Â Â Â XFS_WANT_CORRUPTED_GOTO(i == 1, error0);
> >Â Â Â Â Â}
> >
> > That corresponds to the check above. This code is part of the inode
> > allocator where we expect an AG to have free inodes and we're doing a
> > brute force search for a record. Apparently we go off the AG or some
> > other problem occurs before we find a free inode record.
> >
> > Does 'xfs_repair -n' report any problems with this fs? Have there been
> > any other storage errors reported in the logs? Is the problem
> > reproducible or was it a one off occurrence?
> >
> > Brian
> >
> > > I can't find more information for this..., perhaps a bug or other
> > > thing ..., welcome any hint for to research..
> > >
> > > Thanks in advance!
> > >
> > > -Pablo
> >
> > > _______________________________________________
> > > xfs mailing list
> > > xfs@xxxxxxxxxxx
> > > http://oss.sgi.com/mailman/listinfo/xfs
> >
> >

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>