xfs
[Top] [All Lists]

XFS as Root Filesystem

To: linux-xfs@xxxxxxxxxxx
Subject: XFS as Root Filesystem
From: Tan Pong Heng <pongheng@xxxxxxxxxxxxxx>
Date: Fri, 07 Apr 2000 19:28:00 +0800
Sender: owner-linux-xfs@xxxxxxxxxxx
User-agent: Mozilla/5.0 (X11; N; Linux 2.3.99-pre2 i686; en-US; m14) Netscape6/6.0b1
Hi, I have completed another round of testing with XFS as my root filesystem.
Attached is the dmesg output of my current system. I have also successfully
recompiled the kernel with make mrproper; cp .config; make oldconfig; make dep;
make bzImage modules.
It seems that XFS is very usable on linux now. I did notice a slight performance
degragation on this setup though....
Processors: 2
mapped APIC to ffffe000 (fee00000)
mapped IOAPIC to ffffd000 (fec00000)
Initializing CPU#0
Detected 456511335 Hz processor.
ide_setup: hdd=ide-scsi
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 910.95 BogoMIPS
Memory: 125496k/131008k available (1751k kernel code, 5124k reserved, 121k 
data, 168k init, 0k highmem)
Buffer-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
Page-cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
VFS: Diskquotas version dquot_6.4.0 initialized
Checking 386/387 coupling... OK, FPU using exception 16 error reporting.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
mtrr: v1.36 (20000221) Richard Gooch (rgooch@xxxxxxxxxxxxx)
CPU0: Intel Celeron (Mendocino) stepping 05
per-CPU timeslice cutoff: 357.24 usecs.
Getting VERSION: 40011
Getting VERSION: 40011
Getting LVT0: 700
Getting LVT1: 400
enabled ExtINT on CPU#0
ESR value before enabling vector: 00000000
ESR value after enabling vector: 00000000
CPU present map: 3
Booting processor 1 eip 2000
Setting warm reset code and vector.
1.
2.
3.
Asserting INIT.
Deasserting INIT.
#startup loops: 2.
Sending STARTUP #1.
After apic_write.
Startup point 1.
Waiting for send to finish...
+Sending STARTUP #2.
After apic_write.
Startup point 1.
Waiting for send to finish...
+After Startup.
Before Callout 1.
After Callout 1.
Initializing CPU#1
CPU#1 (phys ID: 1) waiting for CALLOUT
CALLIN, before setup_local_APIC().
masked ExtINT on CPU#1
ESR value before enabling vector: 00000000
ESR value after enabling vector: 00000000
Calibrating delay loop... 910.95 BogoMIPS
Stack at about c7febfbc
OK.
CPU1: Intel Celeron (Mendocino) stepping 05
CPU has booted.
Before bogomips.
Total of 2 processors activated (1821.90 BogoMIPS).
Before bogocount - setting activated=1.
Boot done.
ENABLING IO-APIC IRQs
...changing IO-APIC physical APIC ID to 2 ... ok.
init IO_APIC IRQs
 IO-APIC (apicid-pin) 2-0, 2-5, 2-9, 2-10, 2-11, 2-20, 2-21, 2-22, 2-23 not 
connected.
..TIMER: vector=81 pin1=2 pin2=0
activating NMI Watchdog ... done.
number of MP IRQ sources: 16.
number of IO-APIC #2 registers: 24.
testing the IO APIC.......................

IO APIC #2......
.... register #00: 02000000
.......    : physical APIC id: 02
.... register #01: 00170011
.......     : max redirection entries: 0017
.......     : IO APIC version: 0011
.... register #02: 00000000
.......     : arbitration: 00
.... IRQ redirection table:
 NR Log Phy Mask Trig IRR Pol Stat Dest Deli Vect:   
 00 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 01 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    59
 02 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    51
 03 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    61
 04 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    69
 05 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 06 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    71
 07 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    79
 08 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    81
 09 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 0a 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 0b 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 0c 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    89
 0d 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 0e 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    91
 0f 0FF 0F  0    0    0   0   0    1    1    99
 10 0FF 0F  1    1    0   1   0    1    1    A1
 11 0FF 0F  1    1    0   1   0    1    1    A9
 12 0FF 0F  1    1    0   1   0    1    1    B1
 13 0FF 0F  1    1    0   1   0    1    1    B9
 14 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 15 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 16 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
 17 000 00  1    0    0   0   0    0    0    00
IRQ to pin mappings:
IRQ0 -> 2
IRQ1 -> 1
IRQ3 -> 3
IRQ4 -> 4
IRQ5 -> 17
IRQ6 -> 6
IRQ7 -> 7
IRQ8 -> 8
IRQ9 -> 16
IRQ10 -> 19
IRQ11 -> 18
IRQ12 -> 12
IRQ13 -> 13
IRQ14 -> 14
IRQ15 -> 15
.................................... done.
calibrating APIC timer ... 
..... CPU clock speed is 456.5621 MHz.
..... host bus clock speed is 83.0112 MHz.
cpu: 0, clocks: 830112, slice: 276704
CPU0<C0:830112,C:553408,D:0,S:276704,C:830112>
cpu: 1, clocks: 830112, slice: 276704
CPU1<C0:830112,C:276704,D:0,S:276704,C:830112>
checking TSC synchronization across CPUs: passed.
Setting commenced=1, go go go
mtrr: your CPUs had inconsistent fixed MTRR settings
mtrr: probably your BIOS does not setup all CPUs
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb6d0
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Interrupt Routing Table found at 0xc00fd8f0 [router type 8086/7000]
Limiting direct PCI/PCI transfers.
isapnp: Scanning for Pnp cards...
isapnp: No Plug & Play device found
Linux NET4.0 for Linux 2.3
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 256 buckets, 4Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 4096 bind 5461)
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd v1.6
Serial driver version 4.92 (2000-1-27) with MANY_PORTS SHARE_IRQ SERIAL_PCI 
ISAPNP enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
pty: 256 Unix98 ptys configured
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 6.30
ide: Assuming 40MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
PIIX4: IDE controller on PCI bus 00 dev 39
PIIX4: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:pio, hdb:pio
    ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
HPT366: onboard version of chipset, pin1=1 pin2=2
HPT366: IDE controller on PCI bus 00 dev 98
HPT366: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide2: BM-DMA at 0xd800-0xd807, BIOS settings: hde:DMA, hdf:pio
HPT366: IDE controller on PCI bus 00 dev 99
HPT366: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide3: BM-DMA at 0xe400-0xe407, BIOS settings: hdg:DMA, hdh:pio
hdc: Pioneer DVD-ROM ATAPIModel DVD-103S 011, ATAPI CDROM drive
hdd: CREATIVE CD-RW RW4224E, ATAPI CDROM drive
hde: QUANTUM FIREBALL CR13.0A, ATA DISK drive
hdg: Maxtor 52049U4, ATA DISK drive
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
ide2 at 0xd000-0xd007,0xd402 on irq 11
ide3 at 0xdc00-0xdc07,0xe002 on irq 11
hde: QUANTUM FIREBALL CR13.0A, 12416MB w/418kB Cache, CHS=25228/16/63, UDMA(66)
hdg: Maxtor 52049U4, 19541MB w/2048kB Cache, CHS=39703/16/63, UDMA(66)
hdc: ATAPI DVD-ROM drive, 512kB Cache, UDMA(33)
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.07
Partition check:
 hde: [PTBL] [1582/255/63] hde1 hde2 hde3 < hde5 hde6 hde7 hde8 > hde4
 hdg: [PTBL] [2491/255/63] hdg1 hdg2 < hdg5 hdg6 hdg7 hdg8 >
Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
FDC 0 is a post-1991 82077
Real Time Clock Driver v1.10b
3c59x.c:v0.99H+lk1.0 Feb 9, 2000 The Linux Kernel Team 
http://cesdis.gsfc.nasa.gov/linux/drivers/vortex.html
eth0: 3Com 3c900 Boomerang 10baseT at 0xcc00,  00:60:08:a9:e0:82, IRQ 10
  8K word-wide RAM 3:5 Rx:Tx split, autoselect/10baseT interface.
  Enabling bus-master transmits and whole-frame receives.
Entering init_xfs_fs
Exiting  init_xfs_fs
Invalid session number or type of track
Invalid session number
XFS Mode = NATIVE, arch=1
Start mounting filesystem: ide3(34,7)
Ending clean XFS mount for filesystem: ide3(34,7)
VFS: Mounted root (xfs filesystem).
Freeing unused kernel memory: 168k freed
Adding Swap: 112416k swap-space (priority -1)
Adding Swap: 136512k swap-space (priority -2)
XFS:  Hoser!!!  Somebody called remountfs()
Creative EMU10K1 PCI Audio Driver, version 0.5 , 07:05:00 Apr  7 2000
emu10k1: emu10k1 rev 7 found at IO 0xc400, IRQ 5
hdd: driver not present
hdd: driver not present
<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>